Rijbewijs halen voordat je 18 jaar bent geworden Rijbewijs halen voordat je 18 jaar bent geworden

Groene coupe auto

Rijbewijs halen voordat je 18 jaar bent geworden

Sinds 1 november 2011 hoeft je geen 18 meer te zijn voordat je mag beginnen met rijlessen bij een rijschool. Praktijklessen bij een rijschool voor het behalen van het rijbewijs mogen al van start gaan zodra de persoon 16,5 jaar is. Er zijn echter wel voorwaarden aan het rijden vanaf 16,5 jaar.

Wat als je voor je 18e levensjaar al je rijbewijs hebt gehaald. Mag je dan al direct rijden op de Nederlandse wegen? Het antwoord is ja, iemand mag volgens het praktijkexamen rijbewijs B zelfstandig een auto besturen mits er begeleiding naast hem of haar zit. Een auto mag dus bestuurd worden tussen het 17e en 18e levensjaar. 

Begeleider voor 17 jarige

Zodra de persoon in kwestie achttien jaar is geworden wordt het rijbewijs automatisch omgezet in een volwaardig rijbewijs. Wel moet de tiener voor die tijd te allen tijden begeleid worden door een coach. Er mogen in totaal vijf mensen de persoon in kwestie begeleiden. Deze personen mogen uit de eigen omgeving komen van de jonge bestuurder, hiervoor moet er een pas aangevraagd worden bij het RDW (Rijksdienst voor het Werkverkeer).

De RDW besluit vervolgens of de aangewezen personen goedgekeurd worden of niet. Als het door de RDW is goedgekeurd kan de nieuwe coach een pas ophalen bij de gemeente. Aan dit zogenaamde begeleid autorijden zitten wel enkele voorwaardes.

  • De begeleider mag geen beginnend bestuurder zijn en moet zelf minstens vijf jaar een rijbewijs bezitten
  • Er mag door de begeleider geen zware verkeersdelicten zijn veroorzaakt
  • Tijdens het begeleiden mag de persoon niet onder invloed zijn van drugs of alcohol
  • De begeleider mag in zijn of haar verleden niet bij een vorderingsprocedure betrokken zijn geweest
  • Als er naar wordt gevraagd moet de begeleider zich altijd kunnen legitimeren

Rijden zonder begeleider

Zodra de persoon wordt betrapt op het rijden zonder een begeleider wordt direct het rijbewijs afgepakt. Dit geldt overigens ook wanneer de begeleider onder invloed is van drugs of alcohol.

Let er dus op dat je een verantwoordelijkheid hebt wanneer je samen de auto in stapt. Vroeg beginnen met autorijden is verstandig omdat je dan eerder ervaring kunt opbouwen. Wanneer je in de fase van je leven komt dat bijvoorbeeld veel moet reizen voor werk of vrije tijd ben je zeker van je zelf wanneer je op de weg bent.

Om je goed van start te helpen gaan is het belangrijk een goede rijschool uit te kiezen. Niet elke rijschool biedt rijlessen aan voor mensen onder de 18. Vraag hiernaar op het moment dat je op zoek bent naar een rijschool bij jou in de buurt.

Reageren is niet mogelijk.