Zijn jaloezieën beter dan gordijnen? Zijn jaloezieën beter dan gordijnen?

Zijn jaloezieën beter dan gordijnen?

De meningen over jaloezieën t.o.v. gordijnen verschillen afhankelijk aan wie je het vraagt. Veel huiseigenaren kiezen hun raambekleding uitsluitend op basis van hun persoonlijke smaak. En daar is niets mis mee, zeker niet als je samenwerkt met een deskundige op het gebied van raambekleding. Een deskundige kan je namelijk helpen bij het vinden van jaloezieën of gordijnen die bij je interieur passen, de algemene inrichting van je huis verbeteren en de gewenste licht- en privacyregeling bieden.

Maar als je twijfelt of jaloezieën of gordijnen beter zijn voor een bepaalde kamer in je huis, helpt het om prioriteiten te stellen en te overwegen welk type raamdecoratie daar het beste aan voldoet. Hier zijn een paar factoren om te overwegen.

Uitstraling

Zowel jaloezieën als gordijnen passen goed in combinatie met andere artikelen van raamdecoratie.com, dus als je je ramen in lagen wilt aankleden, kunnen beide raamdecoraties een goede keuze zijn. Sommige gordijnen kunnen echter op zichzelf staan, terwijl jaloezieën waarschijnlijk op zijn minst een valletje of kroonlijst aan de bovenkant van het raam nodig hebben om een sobere uitstraling te voorkomen. Bovendien worden gordijnen gemaakt van stof, en er zijn veel kleuren, patronen en diktes om uit te kiezen. Als je wilt dat je kamer er flirterig of dramatisch uitziet, kies je misschien voor gordijnen. Jaloezieën van echt hout daarentegen kunnen een moeilijk te overtreffen warmte en elegantie uitstralen.

Energie-efficiëntie

Jaloezieën staan hoog op de ranglijst van energiebesparende raamdecoratie als het gaat om het tegenhouden van zomerhitte, maar de lamellen zijn minder effectief in het voorkomen van warmteverlies in de winter. Dit in tegenstelling tot dikke stoffen gordijnen met de juiste afmetingen, die het hele jaar door uitstekend isoleren.

Onderhoud

Over het algemeen zijn jaloezieën gemakkelijker schoon te maken dan gordijnen. Regelmatig afstoffen helpt om jaloezieën schoon te houden, en af en toe afvegen met een veilig schoonmaakmiddel kan nodig zijn. En hoe zit het met gordijnen en vitrages? Ze kunnen soms worden gestofzuigd met een zachte borstel, en sommige stoffen kunnen in de wasmachine worden gewassen. Veel gordijnen moeten echter professioneel chemisch gereinigd worden om ze er als nieuw uit te laten zien.

Reageren is niet mogelijk.