Warmtepomp Warmtepomp

Warmtepomp

Het kiezen van de juiste verwarming voor uw huis is geen makkelijke opgave. Tegenwoordig wordt er veel gekozen voor de warmtepomp. Maar waarom is deze manier van verwarming eigenlijk zo populair? Er zijn namelijk talloze mogelijkheden voor verwarming van uw huis en elke mogelijkheid neemt weer zijn eigen voor- en nadelen met zich mee. Een CV ketel bijvoorbeeld verbruikt relatief veel brandstof, is niet zo zuinig en daardoor slecht voor het milieu. Maar elke vorm van verwarming brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Hier onder wordt kort besproken wat allemaal meetelt in de keuze.

Plaatsing van uw huis

Is uw huis een flat of een woning op de vloer? Als uw huis een flat is wordt het enorm lastig een water/water warmtepomp te plaatsen. Daarvoor moeten namelijk enorme leidingen door de grond lopen. Een warmtepomp werkt namelijk op basis van een natuurlijke warmtebron. Bijvoorbeeld door warmte op te nemen uit de grond op basis van enorme leidingen en water dat er doorheen loopt. Andere soorten warmtepomp als de lucht/lucht warmtepomp kan wel geïnstalleerd worden. Voordeel hiervan is ook dat het een stuk goedkoper is.

De installatiekosten

Hoewel de installatiekosten van een warmtepomp zichzelf altijd terugverdienen is het toch een van de belangrijkste criteria bij het kiezen van de juiste verwarmingsinstallatie. Elk soort verwarming en elke soort warmtepomp heeft zijn eigen voor-en nadelen. De lucht/lucht warmtepomp is bijvoorbeeld goedkoper dan veel andere soorten warmtepomp maar behaalt ook minder rendement. Hier moet rekening mee worden gehouden bij het installeren van een nieuw verwarming systeem.

Huidige verwarming

Iets anders waar rekening mee moet worden gehouden is de huidige verwarmingsinstallatie. Als er bijvoorbeeld een radiator aanwezig is heeft het minder nut om een lucht/lucht warmtepomp te installeren dan om een lucht/water warmtepomp te installeren. De lucht/water warmtepomp kan namelijk direct aangesloten worden aan de reeds aanwezige radiator en de lucht/lucht warmtepomp niet.

Reageren is niet mogelijk.