Tips voor het kiezen van een scooter Tips voor het kiezen van een scooter

Een scooter kopen is verstandig, hier zijn meerdere redenen voor. De scooter is wendbaar, makkelijk te parkeren, heeft een lager brandstofverbruik dan een auto, de verzekering is goedkoper, geen wegenbelasting, geen files of een duur autorijlessen parket. Zo zijn er nog wel meerdere voordelen op te noemen in verhouding tot de auto of een fiets. Uiteindelijk besluit je om een scooter te kopen. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten?

De prijs

Zodra je hebt besloten om een scooter aan te schaffen heb je vaak al een indicatie in gedachte voor wat je eraan wilt uitgeven. Goedkopere scooters hoeven niet per se slechter te zijn. Denk eraan dat je ook vaak betaald voor het merk. Ook de afkomst is van belang. Zo zijn de Aziatische scooters goedkoper, maar ook slechter in kwaliteit.

Type scooter

Er is keuze uit een snor- of een bromscooter. De snorscooter is kenmerkend aan een blauwe kentekenplaat en die mag maximaal 25 kilometer per uur rijden. Ook is het niet verplicht om een helm te dragen waardoor je haar niet in de war gaat. Bromscooters moeten daar in tegen wel een helm dragen. De maximale snelheid bedraagt 45 kilometer per uur en mag af en toe afwijken van het fietspad naar de autoweg. 

Type motor

Er is keuze uit benzine en elektrische scooters. Benzine scooters komen hedendaags anno 2020 het vaakst voor, echter is er wel een flinke stijging zichtbaar in de populariteit voor de elektrische variant. Het grootste verschil tussen de twee is dat de benzinemotor een verbrandingsmotor is van benzine en de elektromotor is gekoppeld aan een grote accu. Elektriciteit is duurzamer en goedkoper dan benzine. Daarnaast heeft de elektrische scooter een hogere trekkracht, minder tot geen geluidsvervuiling, kan overal opgeladen worden door in te pluggen met de normale stopcontact, heeft minder onderhoud nodig doordat er minder bewegende onderdelen zijn en zijn over het algemeen comfortabeler doordat er geen trillingen vanuit het motorblok ontstaan. Wel moet er rekening gehouden worden dat het vervangen van de accu een stuk prijziger is dan bij de benzine scooter. De benzine scooter kan verder rijden op een volle tank in verhouding met een volle accu, is binnen enkele seconden vol gedaan met benzine terwijl dit bij de E-cooter 4 tot 8 uur kan duren (afhankelijk van type accu en oplader) en is de benzine scooter veel makkelijker op te voeren.

Reageren is niet mogelijk.