Tips voor veilige kraanbediening met de hoogste precisienormen Tips voor veilige kraanbediening met de hoogste precisienormen

Tips voor veilige kraanbediening met de hoogste precisienormen

Om veilig en efficiënt te kunnen werken, is vaardigheid, uiterste zorg en gezond verstand, alertheid en concentratie vereist, en een strikte naleving van bewezen veiligheidsregels en -praktijken zoals uiteengezet in toepasselijke en huidige ANSI- en OSHA-veiligheidsnormen.

Elke kraanmachinist, inclusief degenen die betrokken zijn bij het hijsen van lasten en het leiden van hijswerkzaamheden, moet zijn opgeleid en bekwaam zijn in elk facet van kraanwerkzaamheden.

Er zijn vier belangrijke punten waar medewerkers zich bewust van moeten zijn bij het veilig bedienen van de kraan:

Hijswerkzaamheden plannen en beheren?

Het ontwikkelen van veilige procedures voor het werken met kranen

Hoe u op een juiste manier toezicht houdt op hijswerkzaamheden?

Werkzaamheden en processen zorgvuldig onderzoeken en beoordelen

Wat veilige kraanmachinisten moeten weten

Hoewel torenkranen en mobiele kranen veelvuldig worden gebruikt bij veel bouwprojecten, brengen ze drie belangrijke gevaren met zich mee:

Kraan instorten – deze incidenten creëren een enorm potentieel voor meerdere dodelijke verwondingen, zowel voor werknemers als omstanders;

Last die valt of de stropkabel breekt – Vanwege de hoogte van de torenkranen bestaat de mogelijkheid dat harde wind en krappe ruimtes ervoor zorgen dat ladingen vallen, wat een aanzienlijk risico op overlijden of ernstig letsel kan veroorzaken.

Ongevallen door gebrek aan bewustzijn of communicatie – Er zijn incidenten geweest waarbij mensen werden geraakt door bewegende lasten of zelfs kranen die in contact kwamen met elektrische bovenleidingen.

In veel gevallen zijn het meestal de kraanmachinist en supervisor die de wettelijke verantwoordelijkheden op zich nemen voor veilige hijswerkzaamheden. Bij het huren van een kraan ligt de verantwoordelijkheid voor het plannen, begeleiden en uitvoeren van hijswerkzaamheden bij de machinist, of bij de kraanverhuurder als deze dit expliciet in het contract met de kraanmachinist vermeldt.

Een punt om rekening mee te houden is dat klanten die kranen huren mogelijk niet de nodige vaardigheden of ervaring hebben voor een veilige planning van kraanwerkzaamheden en hoogstwaarschijnlijk zullen kiezen voor een ‘Contract Lift’ van het kraanverhuurbedrijf.

Hijswerkzaamheden plannen

Vanzelfsprekend moeten alle veilige kraanwerkzaamheden vooraf worden gepland. Dit betekent dat alle voorzienbare risico’s worden aangepakt en rekening wordt gehouden met de veiligheid van omstanders en medewerkers. De supervisor moet praktische en theoretische kennis hebben, inclusief uitgebreide ervaring met de uitgevoerde liften.

Door een risicobeoordeling uit te voeren, de benodigde middelen te identificeren, procedures op te stellen en verantwoordelijkheden toe te wijzen, controleert de supervisor of elke hijsoperatie veilig kan worden uitgevoerd. In het operationele plan moet worden opgenomen dat de hijsapparatuur veilig blijft voor de reeks hijswerkzaamheden waarvoor de apparatuur kan worden gebruikt.

Veilige kraanoperaties

Een kraanmachinist moet hijswerkzaamheden zorgvuldig plannen om ervoor te zorgen dat ze veilig worden uitgevoerd. Dit plan moet resulteren in een veilig werksysteem dat mogelijk moet worden opgeschreven als het een complexe lift is. Dit document staat ook wel bekend als een “methodeverklaring” en kraanmachinisten moeten ervoor zorgen dat alle betrokkenen het begrijpen.

De methodeverklaring moet het volgende bevatten:

De planningsdetails. Dit omvat site review, voorbereiding, kraan montage en demontage;

Het identificeren van de juiste apparatuur. Dit betekent de selectie en het gebruik van de juiste kraan en andere arbeidsmiddelen zoals stroppen en signaalapparatuur.

Onderhoud en verzorging. Het onderhoud en de verzorging van de kraan en andere apparatuur moet worden gepland en er moet een plan zijn om eventuele problemen aan te pakken. Ook moet voor elk onderzoek en elke beweging van de kraan een gedocumenteerd proces worden opgesteld.

Veiligheidsmaatregelen. Alle veiligheidsmaatregelen die zijn genomen om de veiligheid van het grote publiek en alle medewerkers die niet bij het hijsen betrokken zijn, te waarborgen.

Het juiste niveau van toezicht moet aanwezig zijn voor hijswerkzaamheden, in overeenstemming met de mate van risico en het personeel dat betrokken is bij de specifieke hijsoperatie. Een competente kraanopzichter moet voldoende werkervaring hebben om alle taken uit te voeren en moet de relevante cursussen en certificeringen hebben gevolgd. Ze moeten ook de bevoegdheid hebben om elke hijsoperatie stop te zetten als het te gevaarlijk wordt om verder te gaan.

Grondig onderzoek

Aan de grondige keuring van alle kranen gelden strikte wettelijke eisen: Hijswerktuigen moeten met de voorgeschreven tussenpozen grondig worden gekeurd. Dit houdt een gedetailleerd en gespecialiseerd onderzoek in door een competent persoon.

Het onderzoek wordt meestal verzorgd door het kraanverhuurbedrijf, hoewel het de verantwoordelijkheid van de kraangebruiker is om ervoor te zorgen dat alle noodzakelijke onderzoeken worden uitgevoerd en dat de vereiste rapporten in orde zijn. Registraties van grondige onderzoeken en tests moeten: direct beschikbaar zijn voor handhavingsinstanties; zeker; en in schriftelijke vorm kan worden gereproduceerd.

Elke kraanmachinist wordt direct verantwoordelijk gehouden voor een veilige kraanbediening. Wanneer er enige twijfel bestaat over de veiligheid, moet de machinist de kraan stoppen en weigeren lasten te hanteren totdat de veilige omstandigheden zijn hersteld.

Net als een rijbewijs zijn er minimumnormen waaraan elke kraanmachinist zich moet houden. Kraanmachinisten moeten minimaal 18 jaar oud zijn en ook goed kunnen horen en zien. Deze attributen zijn nodig voor een veilige kraanbediening.

Reageren is niet mogelijk.