Weg met die zenuwen Weg met die zenuwen

Weg met die zenuwen

Iedereen die aan het werk is, heeft het wel eens meegemaakt: een sollicitatiegesprek. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met zo’n gesprek. De een heeft een vlotte babbel en kletst zich zo door het gesprek heen, en de ander kijkt er juist heel erg tegenop. De meeste mensen ervaren wel wat spanning wanneer ze ergens op sollicitatiegesprek mogen komen. Er hangt immers veel van zo’n gesprek af, en je wilt niet laten zien dat je zo zenuwachtig bent. Dit artikel geeft je een paar tips om je zenuwen onder controle te houden, waardoor ook jij zelfverzekerd een sollicitatiegesprek in kunt gaan.

Voorbereiding is alles

Zenuwen ontstaan vaak doordat je bang bent geen goed antwoord te kunnen geven op vragen. Je weet immers nooit precies wat ze je gaan vragen, dus je kunt je nooit honderd procent voorbereiden. Toch zijn er een aantal onderwerpen die bijna altijd wel aan bod komen. Je kunt je dus zeker in zekere mate voorbereiden op zo’n gesprek. Zorg er bijvoorbeeld voor dat wanneer je solliciteert voor een schuldhulpverlening vacature, je weet wat de functie-eisen zijn die hierbij horen.  Op deze manier laat je zien dat je je hebt ingelezen en dat je goed voorbereid bent. Hetzelfde geldt voor wanneer je hebt gereageerd op een vacature gemeente. Tot slot kun je je vast voorbereiden op vragen die gaan over jou. Bijvoorbeeld over je kwaliteiten en minpunten en je motivatie om bij dat bedrijf aan de slag te gaan.

Het zijn maar mensen

Je ziet er misschien tegenop om met een selecteur in gesprek te gaan, maar bedenk dat dit ook maar mensen zijn, net als jij. Zelf hebben zij ook een sollicitatiegesprek gehad voordat zij deze baan kregen. Ze weten waarschijnlijk precies hoe je je voelt en zullen je niet afkeuren op wat zenuwen. Probeer het zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen en maak er voor jezelf gewoon een soort gesprekje van.

 

Reageren is niet mogelijk.