Kunststof draaien: wat is het precies en hoe ga je te werk? Kunststof draaien: wat is het precies en hoe ga je te werk?

Kunststof draaien: wat is het precies en hoe ga je te werk?

Kunststof draaien is een proces waarbij een stuk plastic wordt gedraaid op een draaibank om het een specifieke vorm te geven. Hoewel kunststof draaien vrijwel hetzelfde is als metaal draaien, zijn er enkele belangrijke verschillen die nodig zijn om in gedachten te houden wanneer dit werk wordt uitgevoerd.

Niet alle kunststof is hetzelfde

Voordat we beginnen, moeten we onthouden dat niet alle kunststoffen hetzelfde zijn. Er zijn namelijk veel verschillende soorten, waardoor het proces per soort kan verschillen. Bij kunststof draaien moeten we rekening houden met factoren zoals thermische uitzettingscoëfficiënten of het vezelgehalte. Daarbij heb je CNC draaien, wat staat voor Computer Numerical Control, waarbij de draaibank geautomatiseerd is en via de computer geprogrammeerd kan worden. Dit maakt het proces nauwkeuriger en efficiënter dan handmatig draaien.

Geschikte snijvlakken

Allereerst moeten de geschikte snijvlakken voor het materiaal bepaald worden, omdat de snijrichting en draairichting van grote invloed zijn op de resultaten van het proces. We moeten ook rekening houden met de geometrie van het materiaal als we het op de draaibank plaatsen. Een verkeerde plaatsing kan leiden tot onregelmatigheden in het eindproduct. Ook veiligheid speelt hierbij een cruciale rol.

Optimaliseren draaisnelheid

Bij kunststof draaien moet de snelheid van de draaibank ook worden aangepast. Kunststoffen hebben namelijk een lagere smelttemperatuur dan metalen, wat inhoudt dat de warmte die wordt opgewekt tijdens het draaien, beter afgeleid moet worden. Dit kan gedaan worden door de snelheid van de draaibank te verlagen. Als je de snelheid niet aanpast, zou je het risico lopen dat het kunststof materiaal smelt.

Kunststof draaien: Koelmiddelen kiezen

Last but not least is het belangrijk om de koelmiddelen te kiezen die worden gebruikt tijdens het proces. Er zijn verschillende koelmiddelen beschikbaar, waaronder water en olie. Hoewel water over het algemeen minder kostbaar is dan olie, is olie vaak beter geschikt omdat deze het oppervlak van het kunststof beschermt en vochtvoorziening biedt.

Bij het draaien van kunststof zijn er enkele essentiële factoren waar we op moeten letten, ook al lijkt het proces sterk op het draaien van metaal. We moeten aandacht besteden aan de verschillende soorten kunststoffen, de snijrichting en draairichting, de positionering van het materiaal op de draaibank, de snelheid van de draaibank en de juiste keuze van koelmiddelen. Door deze aspecten in gedachten te houden, kunnen we prachtige eindproducten creëren die volledig voldoen aan jouw gewenste specificaties.

Reageren is niet mogelijk.