Graszoden leggen Graszoden leggen

Graszoden leggen

Het leggen van graszoden klinkt als een behoorlijke klus op zich. Kijkend naar het kalende gras in de tuin lijkt het een moeilijke taak om dat hele stuk gras zelf opnieuw te leggen. Kost dat niet veel tijd? Moet je dan niet continu blijven sproeien zodat de graszaadjes voldoende voeding krijgen? Het antwoord ligt bij de kant en klare graszoden.

Graszoden

Graszoden zijn voorgemaakte stukken gras, van één vierkante meter. Deze zoden kun je ophalen bij de dichtstbijzijnde tuinwinkel (Intratuin, Tuinland o.i.d.). Er zijn verschillende soorten graszoden: Engelse Raaigras, een sterke grassoort, die goed bestand is tegen de droogte en warmte. Daarnaast is er Roodzwenkgras dat vaak wordt gebruikt op een siergazon. Tot slot is er het Veldbeemdgras, een gras dat zowel in de zomer als winter standhoudt en daarom vaak (in mengsels) wordt gebruikt

Het leggen

Thuis zijn er eerst maar een paar stappen die je hoeft door te nemen. Je zet op elke uithoek van het stuk grond dat je wilt beleggen met gras, en houten stok in de grond. Om deze stokken bind je een touwtje heen (klein maar stevig touwtje is goed genoeg). Met dit touw, en de verschillende vormen die je stuk grond mogelijk kan hebben, bepaal je de oppervlakte van het stuk grond. Met deze oppervlakte bestel je bij de tuinwinkel de oppervlakte aan graszoden die je nodig hebt.

Voordat je de graszoden kunt ophalen en kunt leggen, moet je er eerst voor zorgen dat de ondergrond, waar je de zoden op wilt leggen, geschikt is. Vaak wordt de fout nog gemaakt dat men potgrond gebruikt; dat is echter bedoeld voor plantenpotten, en zal het niet doen als je er enkele vierkante meter aan gras op wilt laten groeien. Daarvoor is echte aarde nodig; gelukkig kun je ook die grond halen bij de meeste grote tuinwinkels. Nadat je die potgrond hebt verspreid over het stuk grond wat je wilt beleggen, kun je verdergaan met het graszoden leggen.

De graszoden leg je uit over het stuk grond dat je groen wilt hebben. De uitstekende stukken graszode snijd je af, en die kun je dan weer verdelen over de overige stukken die uitsteken. Je vult de grond met het gras dus in als een soort puzzel. Na het leggen van de graszoden hoef je alleen nog te zorgen voor het onderhoud; de regen zal veel voeden, maar als je het gras in de zomer legt moet je regelmatig blijven sproeien. Ook kan het helpen om tussen de randen van de graszoden nog wat graszaad te strooien, zodat de verschillende zoden goed en mooi aan elkaar hechten.

Dit zijn alle stappen die je nodig hebt. Tijd om te leggen!

Reageren is niet mogelijk.