Chemische ankers worden hiervoor gebruikt? Chemische ankers worden hiervoor gebruikt?

Chemische ankers worden hiervoor gebruikt?

Ben jij net zoals ik en heb je eigenlijk geen idee waar chemische ankers voor gebruikt worden of überhaupt wat het zijn dan kunnen we dat samen gaan uitzoeken in dit artikel. Het idee voor dit artikel kwam toen ik in de bouwmarkt stond en twee mensen hoorde discussiëren over chemische ankers en wat de voor- en nadelen zijn. En ik, die een eindeloze interesse heeft in doe-het-zelf projecten, dacht hier even meer informatie over te zoeken! In dit artikel ga ik daarom meer informatie geven over wat chemische ankers zijn en wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik van chemische ankers. Ook zal ik voorbeelden geven van het gebruik van chemische ankers. 

Weet je al wat chemische ankers zijn en mocht je eerder een shop waar je chemische ankers kan kopen? Bij sympafix vindt je een groot aanbod aan chemische ankers en alles wat je nog meer nodig zou kunnen hebben voor je doe-het-zelf project!

Wat zijn chemische ankers?

Een chemische anker wordt net zoals kit in een spuitvorm verkocht, maar bestaat uit 2 componenten. Deze componenten worden in de tuit van de spuit gemengd, dan wordt het chemische mengsel vaak in een boorgat gespoten. Wanneer de twee componenten gemengd worden maken ze samen een chemische reactie. Deze chemische reactie zorgt voor enorme kracht, hiermee kan je dingen verankeren. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van een spiegel in een gipsen muur. Door een chemisch anker zorg je ervoor dat de spiegel veiliger hangt dan wanneer je geen chemisch anker gebruikt!

Voor- en nadelen van chemische ankers

Natuurlijk hebben chemische ankers voor- en nadelen. Het grootste nadeel van chemische ankers is dat het goed gebruikt moet worden aangezien het eigenlijk slecht is voor het milieu. Ga daarom zorgvuldig om met je chemische ankers. Tevens moet je voor chemische ankers een tijd wachten voordat je het in gebruik kan nemen. Het chemische mengsel moet namelijk uitharden en deze uitharding wordt beïnvloed door de temperatuur van de omgeving waar het chemische anker geplaatst wordt. Is het bijvoorbeeld 5 graden celsius, dan kan er iets na 25 minuten toegepast worden en pas na 120 minuten belast worden. Is het warmer, dan gaat dit proces sneller. Bij kamertemperatuur is het chemische mengsel binnen 6 minuten uitgehard en kan het na drie kwartier belast worden. Voordelen van chemische ankers zijn dat deze voor extra stevigheid en veiligheid zorgen. Wanneer je een muur hebt waar al vaak in geboord is of een muur hebt die niet gemaakt is van beton, dan kan je twijfels hebben over of de muur het gewicht van wat je wilt ophangen wel kan houden.  Een chemisch anker geeft je dan een beter gevoel over het ophangen van iets zwaars aan een onbetrouwbare muur. Ook kan het handig zijn om voor de zekerheid gebruik te maken van chemisch ankers, vooral als je kinderen hebt. Kinderen staan er bekend om nieuwsgierig te zijn, te klimmen en te rotzooien. Een Ikea handleiding eindigt daarom niet voor niks met een foto dat er niet op kasten geklommen wordt en als je wel een kind hebt dat dit doet, het belangrijk is om de kast te verankeren in de muur.

Reageren is niet mogelijk.