Wil je je mond beter verzorgen? Zo doe je het! Wil je je mond beter verzorgen? Zo doe je het!

Wil je je mond beter verzorgen? Zo doe je het!

Nog maar een paar weken en dan staat het nieuwe jaar alweer voor de deur. Traditiegetrouw is dit de tijd van het jaar waarin mensen allerlei goede voornemens voor het komende jaar verzinnen: gezonder eten, meer naar de sportschool, beginnen met een dieet. Beter op je mondhygiëne letten is echter ook een goede mogelijkheid waarmee je niet alleen jezelf, maar ook de mensen om je heen een groot plezier doet. Het goede nieuws is daarbij ook dat het in tegenstelling tot sommige andere voornemens helemaal niet zoveel moeite hoeft te kosten. 

Het belang van een goed onderhouden mond is belangrijker dan je denkt. Uiteraard denkt de gemiddelde mensen dan meteen aan blinkende witte tanden, maar het voorkomen van gaatjes, tandsteen en ontstekingen is minstens even belangrijk. Bovendien is er steeds meer bewijs dat de gevolgen van een slechte mondhygiëne niet alleen beperkt blijven tot je mond. Er is steeds meer bewijs dat slechte bacteriën van ontstoken tandvlees bijvoorbeeld in je bloedbaan terecht kunnen komen en elders in je lichaam schade kunnen aanrichten. Reden genoeg dus om het serieus te nemen. 

Vieze smaak in de mond 

Gelukkig is het lang niet bij iedereen zo ernstig en neemt slechte mondhygiëne in verreweg de meeste gevallen onschuldige vormen aan. Desalniettemin kan dat toch wel tot wat problemen leiden. Neem bijvoorbeeld een vieze smaak in de mond. Dit kan vervelend zijn omdat eten en drinken niet smaakt zoals het zou moeten. In sommige gevallen kan je omgeving er ook last van hebben, omdat je uit je mond kunt gaan stinken. Dat is natuurlijk geen pretje. Gelukkig kun je het simpel plossen door simpelweg goede mondhygiëne te beoefenen. 

Als je je mondhygiëne meer serieus wil gaan nemen, dan zijn er gelukkig een aantal simpele dingen die je kunt doen om de situatie te verbeteren. Poets twee keer per dag twee minuten lang je tanden en gebruik een rager of flosser om tussen je tanden te poetsen. Een goed alternatief is mondwater, waarmee je je mond spoelt en makkelijker moeilijke plekken bereikt. Het zorgt bovendien ook voor een frisse adem. Verder: neem suikervrije snoepjes of kauwgom om de speekselaanmaak te bevorderen. Daarmee voorkom je een droge mond, wat er weer voor zorgt dat bacteriën er minder snel kunnen huishouden.

Reageren is niet mogelijk.