Een dieet zonder vlees heeft veel voordelen Een dieet zonder vlees heeft veel voordelen

Een dieet zonder vlees heeft veel voordelen

Een tijdje geleden ontving ik een mail. En deze mail bleef bij me hangen, ik vond het een mooie gedachte, een mooi streven om mensen bewust te maken. Eigenlijk wil ik mijn gedachten hierover gewoon graag met jullie delen in deze blog. We gebruiken meer grondstoffen en energie dan de draagkracht van de aarde aankan en veel natuur wordt bedreigd of verdwijnt om deze stijl van leven in stand te houden. Door bewuster te eten en te consumeren kunnen we zelf een bijdrage leveren vanuit ons kleine plekje op de Aarde. Dat is een mooie gedachte toch? Dat we zelf iets kunnen doen?

De mailster geeft de volgende tips

Eet minder vlees: Kip is OK zegt ze maar daar heb ik dan persoonlijk mijn bedenkingen bij want hoe wij tegenwoordig onze kippen houden is mensonwaardig en dieronwaardig en ik kan me niet voorstellen dat het vlees van deze enorm gestreste kippen nog iets goeds voor ons kunnen betekenen. Kies altijd voor biologisch vlees, dat is niet alleen een stuk diervriendelijker maar het is ook veel beter voor je gezondheid. Een vegetarische dieet (zonder vlees) is goed om af te vallen. Gewicht verliezen is voor veel mensen ingewikkeld. Door vegetarisch te eten kun je snel gewicht kwijtraken stimuleren. 

Wat is minder vlees eten?

Dat hangt natuurlijk af van wat je gewend bent. Ik zag laatst een boeiende Britse documentair ‘The Truth about Meat’ waarin men liet zien hoe de steeds maar  toenemende vleesconsumptie en regelrechte bedreiging is voor de aarde, maar ook wat we eraan kunnen doen. De gemakkelijkste manier is minder vlees eten. Geadviseerd werd om je vleesconsumptie drastisch te verlagen tot bijvoorbeeld 1 keer in de 10/14 dagen. Per Nederlander levert het eten van vlees een netto bijdrage aan de CO2 uitstoot van 1400 kg oftewel 22,4 megaton voor alle Nederlanders. Je kunt je afvragen waarom ons kabinet deze cijfers negeert en vlees nog steeds buiten beschouwing laat in het debat over duurzame productie en consumptie. Er kleven hoge maatschappelijke kosten aan de productie van vlees maar nog steeds valt vlees onder het lage BTW tarief en worden de vervuilingskosten van de productie afgewenteld op de samenleving. Deze kosten lopen in de tientallen miljoenen. En het gekste van alles is nog wel dat de vervuilers ook nog eens gesubsidieerd worden, bijvoorbeeld via exportsubsidies op varkensvlees. Vreemd he, in andere sectoren moet de vervuiler over het algemeen juist zwaar betalen toch?

Wat levert het op als we minder vlees eten?

Wat is de winst van minder vlees eten in Nederland? Dit is berekend door het Instituut voor Milieuvraagstukken aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en schrik niet:

  • 1 dag in de week zonder vlees: bespaart twee keer zoveel broeikasgasuitstoot dan het vervangen van alle gloeilampen door spaarlampen.
  • 2 dagen in de week zonder vlees: bespaart net zoveel als het overstappen van de hele bevolking op een energiezuinige koelkast en diepvriezer, een zuinige wasmachine, een zuinige vaatwasser, een zuinige wasdroger, dubbel glas in alle huizen, allemaal een HR ketel en de isolatie van alle Nederlandse voorgevels, samen 6,25 megaton. Twee vleesloze dagen méér per week dan nu levert een besparing op van 6,4 megaton!
  • 3 dagen in de week zonder vlees: bespaart net zoveel als het van de weg halen van 3 miljoen auto’s!

Dat zijn enorme besparingen! Terwijl er niet van jou gevraagd wordt om volledig je vlees te laten staan. Dat is te doen toch? Waarom zijn we ons hier dan zo weinig van bewust? Daar komt nog bij de winst die te behalen is op andere gebieden. Volgens het World Watch Institute kost de productie van één kilo rood vlees 100.000 liter. Dat is net zoveel water als nodig is om twee jaar dagelijks te douchen. Onze voedselinname verminderen heeft ook grote voordelen in de strijd tegen ontbossing water- tekorten, ongelijke voedselverdeling en het verspillen van plantaardige eiwitten. De argumenten zijn legio, waar is het wachten nog op?

Koop lokale producten

Hier ben ik absoluut een groot voorstander van! Lokale producten kopen is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de economie en voor ons sociale welzijn! Wanneer je lokale producten koopt steun je de boeren, je verspilt minder verpakking, de smaak van het eten is beter en lokale producten zijn vaak ook nog eens goedkoper. Bezoek eens een boerenmarkt in jouw regio om de streekproducten te proeven. Kies seizoensgebonden Je kunt voor de groente- en fruitsoorten die in de herfst volop geoogst worden even kijken op onze Facebookpagina, daar hebben we in oktober een post geplaatst met de groenten en fruitsoorten voor het herfstseizoen. In Januari zullen we de nieuwe plaatsen voor de maanden Januari, Februari en Maart.

Ga voor grootverpakking  

Ook hier: maak bewuste keuzes. Je wordt er toch af en toe naar van als je ziet hoeveel er tegenwoordig verpakt wordt. Het lijkt wel of overal plastic omheen moet. Wat ook een heel gaaf initiatief is, is een supermarkt zonder verpakkingen. In Europa zijn er de afgelopen maanden verschillende geopend en ook Nederland krijgt binnenkort zijn eerste verpakkingsvrije supermarkt in Utrecht. In grootverpakking kopen is helaas niet altijd mogelijk maar een beetje bewust op de verpakking letten is een goed begin! Wil je echt handige tips om verpakking uit te sparen kijk dan eens voor tips op de website van Leven zonder afval.

Eet niet teveel bewerkte voeding

Kies zoveel mogelijk voor eerlijke pure voeding waar niet mee gerommeld is. Liefst biologisch maar persoonlijk vind ik lokaal misschien nog wel een betere stap. Dan kun je het gesprek met de boer aangaan en vragen wat hij bijvoorbeeld voor bestrijdingsmiddelen gebruikt en waarom. Biologische producten die uit Spanje worden ingevlogen kun je toch eigenlijk ook je vraagtekens bij zetten.Heb je kleine kinderen, neem ze mee naar de boer, zo leren ze weer waar ons eten vandaan komt.

Bron: voedingsdeskundige

Reageren is niet mogelijk.