Alles wat je moet weten over knieprotheses en heupprotheses Alles wat je moet weten over knieprotheses en heupprotheses

Alles wat je moet weten over knieprotheses en heupprotheses

Heb jij ernstige gewrichtsproblemen? Dat is erg vervelend, maar gelukkig kunnen in dat geval knieprotheses en heupprotheses een goede uitkomst zijn. Door deze operatie heb je minder pijn en kun je je weer beter bewegen In deze blog duiken we dieper in op knieprotheses en heupprotheses, waar we meer vertellen over de procedures, het herstel en de levensstijl na de operatie.

Knieprotheses en heupprotheses

Maar wat zijn knie- en heupprotheses eigenlijk? Een beschadigd kniegewricht kan door een kunstgewricht, wat ook wel de knieprothese wordt genoemd, vervangen worden. In de meeste gevallen wordt er een knieprotheses operatie uitgevoerd voor onder andere artritis, ernstig knieletsel of andere aandoeningen die pijn en functieverlies veroorzaken. Een heupprothese komt om de hoek kijken wanneer een beschadigd heupgewricht vervangen moet worden. Een reden van vervanging kan zijn heupartrose, heupfracturen of heupaandoeningen die de pijn veroorzaken.

De voorbereiding op de operatie

Het is natuurlijk hartstikke spannend om een operatie te ondergaan, maar geen zorgen. Een orthopedisch chirurg helpt je bij het geven van instructies op de voorbereiding. Het kan zijn dat je moet stoppen met bepaalde medicatie of dat je de juiste ondersteuning moet regelen voor naderhand. Het is daarom ook zéér aan te raden om nauwkeurig de instructies te volgen wat er wordt verteld, om zo het beste resultaat te bereiken.

De operatie en het herstelproces

De operatie van de knie- en heupprothese is niet niks en daarom is een ziekenhuisopname vereist. De verdoving tijdens de operatie kan onder algehele verdoving, maar ook lokale verdoving. De duur van de operatie kan natuurlijk verschillen, maar over het algemeen duurt deze enkele uren. Naderhand is het van belang dat je fysiotherapie en pijnmanagement volgt. Het herstel kan altijd even duren, want je bent niet zomaar de oude. Na het herstel kan je weer prima normale activiteiten hervatten. Als je maar in je achterhoofd houdt dat het een proces is die niet zomaar is afgelopen.

Levensstijl na de operatie

Het resultaat wil je zo snel mogelijk voelen, maar toch is het van belang dat na het plaatsen van een knie- of heupprothese enkele aanpassingen worden gedaan in je levensstijl. Hierdoor gaat je prothese zo lang mogelijk mee. Het onderstaande is van belang:

  1. Regelmatige fysiotherapie;
  2. Het volgen van een geschikt oefenprogramma;
  3. Gewichtsbeheersing;
  4. Het vermijden van impactvolle activiteiten.

Zorg ervoor dat je de instructies van je zorgverlener goed opvolgt en regelmatig follow-upafspraken inplant. Hierdoor haal je het beste resultaat uit je prothese en ontdek je eventuele opspelende problemen vroegtijdig.

Meer informatie?

Ben je nog wat onzeker over wat je te wachten gaat staan of zijn er nog wat onduidelijkheden? Dan is het verstandig om in gesprek te gaan met een specialist. Specialisten kunnen je van alles op de hoogte stellen, waardoor zij je onzekerheid of angsten weg kunnen nemen.

Reageren is niet mogelijk.